fbpx Skip to content
Menu

Chiar dacă prezicerea viitorului este un domeniu rezervat clarvăzătorilor, în marketingul digital, putem lua în considerare tendințele noi și în creștere care ne pot oferi indicii despre ce ne așteaptă în anul 2023. 

Indiferent dacă ești un profesionist experimentat sau ești la început de drum, este esențial să incorporezi cele mai recente tendințe de marketing în strategia ta pentru a rămâne competitiv și relevant pe piața actuală.

O strategie de marketing bine informată este o forță motrice în spatele construirii unei afaceri de succes.

Ceea ce consumatorii doresc, au nevoie și așteaptă de la branduri în prezent nu arată nici pe departe ca acum cinci ani. Tendințele de marketing digital se schimbă în mod constant, forțând companiile să își adapteze strategiile în consecință.

Iată care sunt alegerile noastre de top pentru tendințele de marketing digital care vor domina anul 2023 și pe care trebuie să le aplici și tu pentru a-ți duce afacerea la alt nivel.

1. Inteligența artificială va domina marketingul digital

Specialiștii în marketing nu mai folosesc doar inteligența artificială pentru a analiza datele și a descoperi tendințele, ci și pentru procesele de marketing digital, cum ar fi crearea de conținut. Cu cât informațiile bazate pe date primesc o prioritate mai mare, această tendință de marketing digital nu va dispărea curând. Poți utiliza AI pentru a automatiza procesele de afaceri, inclusiv automatizarea marketingului. Mai mult, poți chiar automatiza generarea de rapoarte, ceea ce este foarte important pentru a obține informații utile pentru acțiune.

Inteligența artificială și analizele sunt utilizate de motoarele de căutare și de piețele digitale, cum ar fi Amazon, pentru a învăța preferințele clienților, pentru a crește eficiența și profiturile. Ținând pasul cu tendințele te va ajuta sa îți concepi mai bine strategia de marketing digital.

Cover

2. Conținutul video va fi cea mai eficientă metodă de branding

În calitate de specialiști în marketing, cunoaștem cu toții puterea unei campanii video excelente ca modalitate de informare și conectare. La urma urmei, 86% dintre întreprinderi folosesc video ca instrument de marketing, iar 92% îl apreciază ca fiind o parte importantă a strategiei lor.

YouTube Shorts, Instagram Reels și TikTok sunt formate video de scurt metraj care au explodat în ultimii ani.

Videoclipurile scurte sunt modalitatea supremă de a atrage și de a distra publicul, de a exploata subiecte în trend și de a deveni virale cu un efort și costuri relativ mici.

2

Sursa: The HubSpot Blog’s 2023 Marketing Strategy & Trends Report

În 2023, întreprinderile ar trebui să se concentreze pe încorporarea videoclipurilor de formă scurtă în strategia lor de marketing. Fie că creezi conținut unic de marcă, fie că utilizezi conținut generat de utilizatori sau că te asociezi cu influenceri pentru a-ți promova marca, videoclipurile în formă scurtă sunt o modalitate testată pentru ca brandurile de toate dimensiunile să ajungă la audiențe mai largi și să construias că conexiuni semnificative.

 

3. Experiența clienților

Deoarece ne îndreptăm din ce în ce mai mult spre lumea digitală, experiența clienților a devenit o parte și mai importantă a strategiei de afaceri. Acum poți găsi recenzii și opinii despre aproape orice în câteva secunde.

Dacă o companie oferă o experiență proastă clienților, vestea se va răspândi rapid. Clienții vor începe rapid să evite produsele lor și să caute alternative.

Pur și simplu nu există nicio scuză pentru un serviciu de clienți slab în 2023.

Strategia ta de marketing digital ar trebui să pună accentul pe oferirea unei experiențe cât mai bune clienților. Pagina ta web ar trebui să fie ușor de utilizat și rapidă. Nu ascunde informații vitale utilizatorilor. Lucrează la o structură clară a website-ului. Folosește chatbots sau alte soluții pentru a facilita contactul cu clienții.

Îmbunătățirea experienței clienților va fi cu siguranță o tendință uriașă de marketing digital în 2023.

customer experience

4. Utilizarea Chatbots va crește

Introducerea chatbots a revoluționat conceptele de marketing digital. Pe de altă parte, 38% dintre oameni nu agreează chatbots pentru problemele de customer service. Înțelegem cu toții de ce este așa. Cu toate acestea, companiile actualizează chatbots și le folosesc. 

Pentru companiile de marketing digital, chatbot-urile pot fi o unealta valoroasă. Acestea pot ajuta la automatizarea unor procese rutiniere, precum răspunsul la întrebări frecvente ale clienților, ceea ce poate elibera timp pentru angajații companiei să se concentreze pe activități de marketing mai complexe. Chatbot-urile pot, de asemenea, să ajute la creșterea interacțiunii cu clienții, permițând companiilor să răspundă rapid și eficient nevoilor acestora.

chatbots

Alte moduri în care chatbots pot fi utilizați de către companiile de marketing:

  • Trimiterea de notificări către clienți cu privire la oferte speciale sau reduceri de preț
  • Personalizarea experienței de cumpărare prin sugestii de produse în funcție de istoricul de cumpărături al clientului
  • Colectarea de feedback de la clienți prin intermediul chatbot-urilor
  • Creșterea vânzărilor prin oferirea de recomandări personalizate de produse pe baza preferințelor clientului

5. Personalizarea – o cheie către inima clientului

Consumatorii îl vor alege pe cel pe care îl simt cel mai mult atunci când decid între două produse similare. Pentru a atrage inimile și mințile clienților tăi, îți poți adapta marketingul la cerințele lor specifice.

În prezent, oamenii primesc atât de multe mesaje de marketing din multe surse diferite, încât au învățat să le ignore. Eficiența publicității tradiționale este în declin; prin urmare, întrebarea este: ce ar trebui făcut?

Mesajele de marketing personalizate creează o conexiune reală între marcă și consumatori, punctul central al campaniei. Personalizarea te poate ajuta să ieși în evidență prin producerea unui conținut unic care stimulează memoria și retenția mărcii.

Marketingul „Share a Coke” pe care îl face Coca-Cola este o ilustrare excelentă a acestui principiu. Punând prenume comune pe sticlele de Coca-Cola, campania a atras o mulțime de mileniali și a crescut vânzările și conversiile.

Share a coke

6. Marketing interactiv

In 2023, trendul cu marketingul interactiv este așteptat să crească în popularitate. Marketingul interactiv se bazează pe ideea de a oferi consumatorilor o experiența personalizată prin intermediul tehnologiei. Astfel, consumatorii pot interacționa cu branduri prin intermediul dispozitivelor mobile sau al aplicațiilor de social media, prin intermediul jocurilor sau prin intermediul realității augmentate sau virtuale.

Unul dintre cele mai comune modalități de a utiliza marketingul interactiv este prin intermediul aplicațiilor mobile. De exemplu, o companie ar putea dezvolta o aplicație prin care consumatorii pot scana coduri de bare de pe produse pentru a obține informații suplimentare despre acestea, sau pot utiliza aplicația pentru a accesa cupoane de reducere sau pentru a participa la campanii promoționale.

qr

7. Etica în marketingul digital

O, da, în 2023, nu mai este loc pentru strategii de marketing lipsite de etică. Alegerile conștiente sunt în trend.

Clienții tăi potențiali și cei existenți sunt acum mult mai motivați de etică și moralitate decât oricând înainte.  De aceea, trebuie să fii sincer în comunicarea ta. Nu trebuie să îți fie teamă să pierzi clienți dacă aceștia nu sunt ținta ta principală. Uneori este mai bine să recunoști că nu ești cea mai bună alegere pentru ei și să eviți dezamăgirea (și recenziile negative). Utilizatorii vor aprecia onestitatea ta și își vor aminti de sfaturile bune.

Concluzia este că trebuie doar să rămâi etic în strategia ta de marketing digital. În caz contrar, chiar și clienții tăi loiali se vor întoarce împotriva ta mai devreme sau mai târziu.

etica

8. Creșterea bugetelor de marketing de conținut

Cei mai mulți specialiști în marketing de conținut lucrează în prezent în echipe mici, unde adesea gestionează fiecare conținut pentru întreaga companie. Cu toate acestea, pe măsură ce peisajul de marketing evoluează și devine tot mai competitiv, companiile vor angaja sau vor contacta specialiști suplimentari în marketing pentru a se ocupa de campanii de conținut specifice.

Această creștere a bugetelor pentru marketingul de conținut determină, de asemenea, o creștere a utilizării canalelor de distribuție plătite, inclusiv a rețelelor sociale și a anunțurilor publicitare. Cu un buget mai mare, specialiștii în marketing pot experimenta noi tactici și pot viza audiențe mai specifice pentru a-și atinge mai repede obiectivele.

buget

9.Țineți pasul cu căutarea vocală

Căutarea vocală le permite consumatorilor să comunice cu computerele folosind un limbaj natural, mai degrabă decât să tasteze cuvinte cheie pentru a efectua o interogare de căutare. Căutarea vocală va fi o oportunitate pentru companii de a se angaja personal cu clienții lor și de a le înțelege intențiile într-un mod mai bun. Astfel, căutarea vocală va contribui la furnizarea de rezultate mai relevante și mai bine direcționate și la crearea unei experiențe generale mai bune pentru utilizatori.

Cu toate acestea, este important de menționat că, căutarea vocala nu va înlocui complet căutarea tradițională prin intermediul tastaturii. Tastarea va rămâne o modalitate importanta de accesare a informațiilor online pentru unii utilizatori.

voice search

 

10. Generația Z

În cele din urmă, persoanele din generația Z devin adulți și, în curând, vor fi principalul public țintă pentru majoritatea vânzărilor.

Comportamentele de cumpărături online ale Generației Z diferă de cele ale generației Millenials și sunt cu siguranță mult mai contrastante față de Generația X și Baby Boomers. Este strategia ta de marketing digital pregătită pentru noul val de clienți?

Îți sugerăm cu tărie să-ți reevaluezi strategia de afaceri și să-ți monitorizezi temeinic instrumentele de analiză pentru a verifica vârsta persoanelor care îți vizitează website-ul. Dacă audiența îmbătrânește, atunci probabil că mesajele tale sunt încă la locul potrivit. Dar dacă devine mai tânără, trebuie să te educi cu privire la comportamentele de cumpărare ale Generației Z.

z generation

Cum să te pregătești pentru tendințele de marketing digital din 2023?

Începe de astăzi. Nu există altă cale.

Cu cât te adaptezi mai repede la strategia de marketing, cu atât mai bine. Analizează ce tendințe de marketing digital din 2023 au cele mai mari șanse de a da un impuls brandului tău și pregătește-ți echipa pentru schimbări.

AI și învățarea automată vor juca cel mai mare rol în 2023. Chiar dacă nu ai încă nicio idee despre cum să le folosești în strategiile tale de marketing din 2023, ar trebui să fii foarte atent la ceea ce se întâmplă.

Te încurajez să salvezi acest articol și să verifici la sfârșitul anului ce previziuni s-au adeverit și ce tendințe nu s-au adeverit așa cum am crezut.

 

Citește și:

17 sfaturi de Marketing digital pentru antreprenori

Marketing Digital – Ghid complet A – Z

Categorii

Rămâi informat.
Abonează-te la newsletterul nostru!

Urmărește-ne în social media

Articole similare

Înscrie-te gratuit la Newsletter-ul nostru!

Primești informații despre marketing. 

Te anunțăm când facem webinarii sau training-uri și te notificăm când avem oferte noi și promoții!✌️