Pentru multe persoane, termenul de blog reprezintă o publicație web care conține informații personale. Acesta mai poate fi numit și un jurnal public. În acest jurnal poți să povestești întâmplări, să-ți dai cu părerea sau să oferi niște informații relevante despre un anumit domeniu care te pasionează. Poți pune poze, videoclipuri și absolut orice dorești.
Odată cu evoluția accelerată a mediului online, blogul a devenit un instrument de marketing folosit de către marile companii pentru a atrage potențiali clienți.
În articolul de mai jos îți vom prezenta cum stabilești obiectivele blogului tău.
Deoarece blogul face parte dintr-o strategie de conținut pe termen lung, va trebui să alegi principalele obiective pe care le urmărești, să analizezi ce tipuri de articole vrei să creezi, cât timp îți vei aloca, lungimea unui articol, și mai ales ce cuvinte cheie vei folosi pentru atragerea potențialilor clienți.
Când stabilești obiectivul blogului tău, începe prin a-ți pune o serie de întrebări:
- De ce creez acest blog?
- Care este publicul meu țintă?
- Ce informații vreau să transmit?
- Ce acțiune vreau să facă potențialul client după ce ajunge pe blogul meu?
- Cum va arăta blogul meu peste trei, șase, douăsprezece luni?
În continuare îți vom prezenta principalele atribuții pe care un blog le are în funcție de obiectivele principale ale unei afaceri, dar și avantajele/dezavantajele.
Creșterea numărului de vizitatori
În acest caz, obiectivul tău principal este cel de a atrage noi vizitatori către site-ul sau produsul tău.
Pentru a atinge acest obiectiv, activitățile tale principale ar fi cercetarea cuvintelor cheie care sunt la mare căutare pe Google, publicarea frecventă, și eforturile de construire a legăturilor dintre articolele de blog.
Avantaje:
- cost scăzut
Dezavantaje:
- mult timp
- mult research
Creșterea numărului de abonați
Pentru a-ti folosi blogul cu scopul de a-ti crește baza de abonați, poți include funcții de „slide-in”, „pop-up” sau un îndemn la acțiune care solicită o adresă de e-mail și oferă valoare viitorilor tăi cititori.
Avantaje: Un mod excelent de a aduce noi oameni pe blog fără a cere prea multe informații.
Dezavantaje: necesita configurare, respectiv crearea unor serii de email-uri ce se livrează automat și durează extrem de mult timp pentru a simți progresul.
Creșterea numărului de conversii
Dacă dorești să folosești blogul pentru a face o conversie pentru traficul deja existent sau dorești sa prospectezi noi leaduri, poți crea anumite tipuri de conținut pentru oamenii care se află momentan în faza de cumpărare.
Oferă conținut premium pentru a obține mai multe informații de la potențialii clienți și pentru a-i determina să facă o achiziție.
Avantaje:
- extindere cand vine vorba de baza de clienți
- creșterea veniturilor
- colectarea de recenzii cu scopul de îmbunătățire
Dezavantaje:
- risc de pierdere a clientului
- rentabilitatea investiției scăzută sau nulă
Brand awareness
Brand awareness-ul (conștientizarea mărcii) este una dintre cele mai importante acțiuni și primul pas în a-ți face afacerea recunoscută în comunitatea ta locală, națională sau, în funcție de mărimea afacerii tale și în funcție de obiectivele tale, chiar și internațională. Pentru a crește gradul de cunoaștere a brandului , încearca diferite colaborari, și postează cât mai des pe social media.
Avantaje:
- îți promovezi afacerea
- aduci mai mulți potențiali clienți
Dezavantaje:
- greu de măsurat cand vine vorba de succes
- necesită timp pentru rezultate
Păstrarea clienților și prospecților
Blogul poate fi o modalitate excelentă de a păstra captivă atenția publicului tău țintă. Păstrarea clienților se referă la capacitatea unei afaceri de a transforma clienții în cumpărători loiali și de a-i împiedica să treacă la un concurent. Indică dacă produsul și calitatea serviciului tău mulțumește clienții existenți. Explorează noi modalități prin care produsul sau serviciul tău poate fi folosit și încearca să vii cu îmbunătățiri. La urma urmei, este mai ușor de vândut clienților actuali decât celor noi.
Avantaje:
- poveștile de succes atrag noi clienți
- produse cumpărate în repetate rânduri
Dezavantaje:
- mult timp pierdut pentru adunarea de informații
- costuri mari de investiție
- șanse mari ca îmbunătățirile aduse să displacă clientului
În concluzie, blogul este unul dintre cele mai puternice forme de atragere a potențialilor clienți, aflându-se pe locul 5 ca metodă de promovare. Indiferent de domeniul în care activezi, menținerea unui blog necesită timp, continuitate și îmbunătățire zilnică.
Citește și: