Skip to content
Menu

Website WordPress vs Website Custom. Ce și cum alegem?

Timp citire:

Website WordPress sau Website Custom (făcut de la zero): care e mai bun și de ce?

În acest articol vrem să specificăm câteva lucruri esențiale care privesc atât avantajele cât și dezavantajele unui website WordPress sau a unui website creat de la zero în cod.

Ce e un website WordPress în primul rând?

Un website WordPress este un website creat pe platforma supranumită „WordPress”. Este o platformă open-source (la fel ca Linux sau Android) la care poate contribuit oricine pentru dezvoltarea sa. Este precum internetul, dar pentru website-uri. 

De-a lungul timpului s-a format o nevoie mare în piață, aceea de a avea un website pentru prezentarea afacerilor. Treptat au apărut diferite tipuri de website-uri, inclusiv website-uri personale.

Dacă la început era super costisitor să deții un website propriu de prezentare, acum nu mai e atât de costisitor, cel puțin dacă folosim deja soluții sau platforme consacrate precum WordPress, care ne fac munca mai ușoară.

Inițial WordPress era o platformă strict pentru bloggeri. Îți oferea mediul propice prin care să poți scrie articole în mediul online. Ulterior, datorită utilizării și adopției în masă, pe această platformă s-au dezvoltat numeroase soluții care ne ușurează munca. De exemplu, pe WordPress poți să îți creezi acum propriul website de prezentare fără să știi deloc programare. Poți să creezi magazine online și multe altele. La Vincit Academy avem chiar și un curs prin care te învățăm de la A la Z cum poți crea website-uri în WordPress la fel ca ale noastre. Sau poți apela direct la serviciile noastre de creare website, dacă ai nevoie de acest serviciu. Dar despre asta vom vorbi în cele ce urmează.

Ce e un website custom?

Un website „custom” sau un website creat în cod de la zero, este un website dezvoltat de un programator sau de o echipă de programatori, marketeri și designeri web, care creează absolut fiecare milimetru vizual și întreaga funcționalitate pe care o vezi la un website, de la zero, fără a avea un suport stabil, precum o platformă care se dezvoltă și se îmbunătățește de ani de zile (ex: WordPress, Prestashop, Opencart etc). 

Cele două tipuri de website au atât avantaje cât și dezavantaje una față de cealaltă. 

Diferența o face nevoia ta sau a afacerii tale. În funcție de ce nevoi ai tu sau afacerea ta pe termen scurt, mediu sau lung, poți alege una dintre aceste două soluții consacrate pe piața din România și internațională.

Ce avantaje are un website WordPress?

Dacă ar fi să ne raportăm pe scurt la avantajele de a avea un website creat în WordPress, acestea ar fi:

 • costurile sunt relativ mai mici decât la un website custom 
 • ai numeroase teme și module din care să alegi (temele în WordPress = stilul sau cum arată site-ul tău ca design; module = extensii de care ai nevoie, ex: formular de contact, formular de newsletter etc.)
 • majoritatea modulelor și temelor sunt gratuite (tot ce trebuie să știi este să le implementezi corect)
 • poți apela la buildere pentru a crea design vizual (ex: muți cu mouse-ul elemente în pagini, adaugi imagini/cadrane/videoclipuri/texte etc.)
 • ai multă flexibilitate (cum există atât de multe soluții în WordPress, ai cel puțin 3 variante din care să alegi pentru orice nevoie vrei)
 • e ușor de instalat și de configurat (un curs potrivit e tot ce ai nevoie pentru a înțelege bine ce trebuie făcut, cum și de ce)

Care sunt dezavantajele unui website în WordPress?

Cu toate că lucrurile par foarte ok, WordPress are și unele limitări sau probleme:

 • are nevoie de mai multe resurse de la server pentru a face față unui trafic foarte mare de vizitatori (dacă nu e suficient de bine optimizat, iar serverul nu are suficiente resurse, sunt șanse foarte mari să nu facă față și să „crape”)
 • e greu de scalat (pentru magazine online cu sute sau mii de produse, WordPress nu e o soluție viabilă; e ok pentru magazine online micuțe)
 • având numeroase module pe care le poți instala nu te avantajează cu nimic când vine vorba de viteză; cu cât sunt mai multe module instalate, cu atât site-ul se mișcă mai greu (totodată, mai multe module = mai multe șanse să existe incopatibilitate între ele și să apară erori)
 • WordPress se actualizează constant, la fel și modulele. Când ai foarte multe module, sunt șanse mari să apară erori din cauza problemelor de integritate dintre versiunile modulelor actualizate cu cele neactualizate
 • Depinzi de programatorii sau echipele de programatori externe, care și-au creat o afacere pe baza anumitor module pe care le folosești (în WordPress există și module premium, contra-cost; aceste module au nevoie constant de actualizări și, practic, depinzi de cineva să le dezvolte mai departe.. altfel riști să îți „moară” afacerea sau site-ul)
 • chiar dacă există multe soluții în WordPress, ești limitat doar la acele soluții specifice; dacă vrei să editezi ceva sau să adaugi în plus, ai nevoie de un programator sau dezvoltator WordPress să îți facă treaba (și ajungi la un fel de website custom în WordPress)

Care sunt avantajele unui website custom?

Un website custom are și el avantaje importante:

 • într-un website custom, poți crea ce vrei, cum vrei, fără nici o limitare; poți avea inclusiv tot ce are cineva pe un Website WordPress
 • scalabilitatea e infinită (e mai ușor de scalat un website custom, dacă e creat bine încă de la început)
 • poți adăuga lucruri foarte interesante într-un website custom: orice te poate duce imaginația
 • poți integra un website custom cu orice unealtă existentă, tot printr-o soluție custom
 • e ideal pentru afaceri care doresc scalabilitate și eficiență
 • sunt mai ușor de optimizat (aici depinde și de vechimea librăriilor folosite în scrierea codului, de cât de bine lucrează programatorul etc.)
 • are nevoie (în principiu) de mai puține actualizări decât un website WordPress

Care sunt dezavantajele unui website custom?

 • prețul ar fi un prim dezavantaj dacă ar fi să ne punem în pielea unui antreprenor la început de drum sau a unei persoane cu buget restrâns (un website custom bine pus la punct ajunge la un cost de cel puțin 2000 euro – la cel mai basic nivel, iar el se poate întinde până la mii sau zeci de mii de euro, în funcție de nevoi)
 • nu îl poți crea singur(ă) decât dacă ai cunoștințe și abilități tehnice de web developer (necesită cunoașterea limbajelor de programare și multă experiență)
 • depinzi mereu de un programator sau de o echipă de programatori care îl vor dezvolta mai departe pentru tine (aici pot apărea cele mai multe probleme, deoarece depinde de acea echipă de programatori cât de bine și eficient știu să lucreze deoarece în funcție de asta vei avea și tu mai mult sau mai puțin de plătit)

Ce să alegem între un website wordpress vs website custom?

O întrebare foarte bună pe care mulți antreprenori și-o pun. Ei bine, iată câteva recomandări din propria noastră experiență:

 • gândește-te ce ai nevoie cât mai specific (fă o listă cu nevoile pe care le ai, ex: cum să arate site-ul, ce să includă, ce să poți face tu pe el, ce modele îți plac etc.))
 • gândește-te pe termen mediu și lung: cum vezi evoluția afacerii? dar a acestui website?
 • stabilește un buget maxim pe care îl poți plăti pentru dezvoltare (prețurile pe piață diferă; noi oferim atât soluții custom cât și soluții wordpress sau chiar cursuri prin care să faci totul solo – cu suportul nostru; dar avem nevoie să știm în ce buget ne putem încadra pentru a ști ce e mai viabil pentru tine)

După ce ți-ai făcut o idee despre ce vrei, poți alege ce e mai potrivit pentru tine. Ambele variante sunt excelente.

Dacă vrei să mergi pe WordPress, îți va fi mult mai ușor să accesezi site-ul și să „te joci” și tu prin el și să construiești sau editezi lucruri. Aici te poți gândi la un buget de minim 300 de euro, pentru un website de prezentare basic, la care trebuie să adaugi costurile anuale cu webhost-ul, cu domeniul și cu mentenanța site-ului (actualizări, editări etc.).

WordPress e ideal pentru website-uri de prezentare, blog-uri, magazine online mici sau site-uri cu diverse funcționalități ce nu necesită foarte multe vizite (prin multe ne referim la 10.000 persoane/zi).

Dacă vrei să mergi pe soluția custom, asigură-te în primul rând că echipa pe care o alegi are stabilitate, experiență și un portofoliu activ prin care îți poate dovedi capacitățile sale. Dacă ai o afacere și vrei să o duci la următorul nivel, soluția custom e pentru tine. Gândește-te așa: Emag e un website custom. Termene.ro e un website custom. Olx e un website custom. Și exemplele pot continua.

 

Dacă ți-a plăcut informația, înscrie-te mai jos în lista noastră de Newsletter pentru a te ține la curent cu viitoarele articole și informații de la noi!

Poate te interesează și:

7 motive pentru care ai nevoie de un website in 2022 pentru afacerea ta

Marketing Digital – Ghid complet A – Z

 

Vrei să primești noutăți de la noi pe Email?