Crearea de conținut se rezumă la producerea de materiale de marketing pe care publicul tău să le consume.
Exemple de creare de conținut includ lucruri precum articole de blog (cum ar fi cel pe care îl citești acum), buletine informative, podcast-uri, videoclipuri, postări pe social media și multe altele.
Importanța creării de conținut
Crearea de conținut este importantă deoarece este pilonul pe care se sprijină orice strategie de marketing.
Fără conținut, nu ai folosi nimic pentru a-ți promova afacerea, produsele sau serviciile către publicul țintă.
Totodată este și un mecanism de a atrage oamenii în pâlnia de marketing. Pentru a te face să înțelegi mai bine ce este pâlnia de marketing, mai jos ai o reprezentare vizuală a acesteia.
Ce este funnel-ul de marketing?
Pe scurt funnel-ul de marketing este un traseu stabilit de companie pentru a ghida potențialii clienți de la prima lor interacțiune cu brandul până la a deveni clienți. El se mai numește și „pâlnie de marketing”.
Iată cum funcționează:
Oamenii devin mai întâi conștienți de brand-ul tău.
Interesul și dorința lor se dezvoltă până când aceștia ajung să cumpere ceea ce vinzi.
În cele din urmă, aceștia devin clienți. Mai mult dacă produsul sau serviciul pe care îl vizezi îi impresionează suficient aceștia devin clienți fideli și chiar ajung să te recomande și la alte companii.
Totul bine și frumos până acum, așa-i?
Dar, există un mare DAR…..
Nu toți oamenii care devin conștienți de afacerea ta își vor dori produsul/serviciul tău. Nu toți cei care doresc produsul tău vor lua în considerare cumpărarea. Nu toți cei care se gândesc să cumpere vor cumpăra și nu toți cei care cumpără vor deveni un susținător loial al mărcii.
De aceea, funnelul de marketing are formă de pâlnie; oamenii ies din proces în fiecare etapă.
Ca și sfat, conturează bine strategiile de generare a clienților potențiali din prima etapă astfel riști să pierzi bani, timp și alte resurse valoroase. Mai multe detalii despre cum să începi găsești aici: Ghid complet de marketing digital
Acum vine întrebarea ce au toate aceste lucruri de a face cu crearea de conținut?
Ei bine, conținutul nu are doar puterea de a atrage oameni în pâlnia ta de marketing, ci are rolul și de a crește eficiența canalului tău.
Cum creezi conținut?
Majoritatea începătorilor tind să creadă că crearea de conținut începe cu propriile idei, cu ceea ce vor să spună. Dar procesul de brainstorming începe, de fapt, cu înțelegerea publicului tău – imaginându-ți ce apreciază, ce consideră interesant, ce conținut anterior i-a atras și de ce.
O bună creație de conținut se referă la ceea ce publicul tău vrea să audă, nu la ceea ce vrei tu să spui.
Iată cum să creezi conținut în trei pași:
- Stabilește obiectivele de marketing
- Alege un tip și un format de conținut
- Planifică, creează și publică
1. Stabilește obiectivele
Fiecare strategie trebuie să înceapă cu un obiectiv. Altfel, cum vei urmări cât de eficientă este? Înainte de a pune degetul pe tastatură, trebuie să enumeri obiectivele pe care speri să le atingi cu conținutul tău. Unele obiective ar putea include:
- găsirea subicetului pe care urmează să-l abordezi
- stabilirea audienței țintă
- realizarea unui audit de conținut pe platformele afacerii
- analiza competiției
Nu crea conținut doar de dragul de a crea conținut. Indiferent de ceea ce plănuiești să creezi trebuie să te asiguri că este ceva atractiv pentru publicul tău. Pentru realizarea unei strategii de succes acest articol este pentru tine: 7 lucruri obligatorii de știut despre content marketing
2. Alege un tip și un format de conținut
După alegerea subiectului din lista de idei, următorul pas este să te decizi asupra tipului și formatului de conținut pe care îl vei creea. Tipul de conținut. Dacă creezi conținut pentru YouTube, tipul de conținut este deja evident: video. Este aceeași poveste pentru e-mail și social media: vei scrie un anumit tip de e-mail sau vei face o postare pe social media.
Dar dacă creezi conținut pentru website-ul tău ai câteva opțiuni diferite:
- Articol de blog
- Pagina de produs
- Pagina de aterizare (landing page)
- Instrument interactiv
Alege întotdeauna tipul de conținut care se ți se potrivește cel mai bine dar nu uita acest lucru înseamnă că oricine citește o bucată de conținut pe care ai produs-o a găsit-o valoroasă într-un anumit fel:
- Răspunde la o întrebare
- Îi învață o abilitate
- Îi distrează
- Îi informează
3. Planifică, crează și publică.
Procesul de creare a conținutului tău este în esență același, indiferent de canalul, tipul și formatul vizat.
Haide să analizăm mai în profunzime fiecare parte a procesului:
Planificare
Planificarea începe cu crearea unei schițe. Dacă creezi postări scurte pentru social media, acest lucru ar putea să nu fie strict necesar. Dar este, fără îndoială, cea mai bună abordare pentru tipuri mai complexe de conținut, cum ar fi articolele de blog și videoclipurile.
Începe întotdeauna cu ideiile principale și anume încearcă să îți schițezi cum ai vrea să arate cuprinsul articolului tău de blog.
Crearea
După ce ai stabilit cuprinsul conținutului tău este timpul, să te concetrezi și pe dezvoltarea acestuia.
Câteva sfaturi pentru a începe un articol de blog:
Secretul este să scrii pur și simplu. Cea mai grea parte este să începi. Dar odata ce ai început să scrii, chiar dacă crezi ca e o prostie important e să nu te oprești și continui să scrii fără să editezi.
Folosește o formulă de introducere atractivă. Introducerea ta este, fără îndoială, cea mai importantă parte a conținutului tău, dar și cea mai dificilă. Trebuie să îi atragă pe cititori și să le stârnești un sentiment.
Cei mai mulți oameni îngroapă informațiile importante sub „plăcerea de a ști”. Nu face acest lucru. Fă-ți misiunea de a pune „necesitatea de a ști” înaintea „plăcerii de a ști”. Toți cei care îți vor consuma conținutul îți vor mulțumi.
După ce ai finalizat conținutul, te încurajez să ceri feedback-ul unui coleg sau prieten. Feedback-ul este un instrument de evaluare extrem de utilizat pentru o creștere și o dezvoltarea mai bună a oricărui individ.
Publicarea
În cele din urmă – partea ușoară. Formatează, finalizează și încarcă conținutul pe canalul pe care l-ai ales și ai pornit la drum. Acestea fiind spuse, există adesea mai multe părți în mișcare în acest proces decât ți-ai putea imagina.
Nu poți pur și simplu să faci o postare pe blog și să o pregătești pentru publicare. Ai nevoie de imagini, formatare, editare și, probabil, și de o grămadă de alte lucruri.
La fel cum este ineficient ca o singură persoană să preia frâiele mai multor canale, este ineficient ca o singură persoană să facă toate aceste lucruri.
Cum poți rezolva acest lucru?
Împarte procesul în sarcini mai mici și atribuie fiecare dintre ele celei mai bune persoane pentru această sarcină.
Conținutul este o piatră de temelie a unui marketing eficient. Iar atunci când se combină eforturile de marketing de conținut cu utilitatea automatizării marketingului, se pot întâmpla multe lucruri bune.
Vrei o strategie de creare de conținut?
Atunci Vincit.ro este alegerea potrivită. Contactează agenția Vincit pentru servicii de marketing și de creare de conținut.