Strategiile de content marketing pe care le folosești influențează modul în care informația despre produsul sau serviciul tău ajunge la oameni.
Drept urmare, promovarea în mediul online a devenit tot mai dificilă de realizat pe parcursul ultimilor ani. Strategiile de content marketing care apar azi și se reinventează mâine te pot intimida cu ușurință.
Însă nu este cazul să renunți la tot timpul pe care l-ai investit pentru a menține imaginea brandului tău în viață și a avea trafic pe website. La rândul lui a reprezentat o altă investiție dureroasă pentru buzunar.
Dar până la urmă, ce presupune de fapt o strategie de content marketing?
De ce este cea mai folosită noțiune a antreprenorilor din 2021 și cum se construiește de la zero?
Există vreo șansă de a recupera timpul pierdut?
Ei bine, pe parcursul acestui articol vei găsi răspunsul la toate aceste întrebări și nu numai.
Primul pas către realizarea unei strategii de content marketing de succes
Înainte de a te adânci în procesul de creare a unei strategii de content marketing este nevoie să răspunzi la următoarea întrebare: De ce vrei să creezi content marketing?
Toate activitățile din această sferă de activitate au un scop clar și bine definit astfel că, trebuie să stabilești prin ce unitate de măsură își vei estima succesul și unde este plasată prima linie de finiș? Creezi content marketing pentru a avea mai mult trafic? Mai mulți subscriberi? Engagement, share-uri? Care este scopul tău?
Aspecte generale pe care orice marketer din domeniu ar trebui să le știe
Întregul concept de content marketing face referire la o abordare focusată pe crearea și distribuirea unui conținut care să aducă un plus de valoare audienței și prin urmare, creșterea ratei de conversie a vizitelor pe site care se transformă în achiziții.
Așa cum sugerează și un citat de-al lui Seth Godin
“Marketingul este o modalitate de a atrage atenția oamenilor.”
Iar din fericire pentru marketeri, distribuția online se poate face în prezent prin diverse modalități, chiar dacă nu e atât de ușor precum pare. Este crucial să-ți amintești acea regulă din content marketing conform căreia: a aloca timp în egală măsură atât pentru crearea de conținut cât și distribuției va duce către rezultatele zilei de mâine.
Care sunt cele mai importante întrebări pe care ar trebui să le aprofundezi înainte de a face content marketing?
- Cine este compania?
- Care este produsul/serviciul?
- Cine sunt clienții existenți și cei potențiali?
- În ce direcție se îndreptă business-ul?
- Care sunt obiectivele de comunicare?
- Cum trebuie comunicat?
Cum stabilești profilul de buyer persona?
Pentru a avea o rată mare de succes în orice strategie de content marketing este mai mult decât necesar să știi cui te adresezi. Practic, să îi creezi un profil din care reiese:
Cum este clientul care va achiziționa produsul/serviciul
Care sunt activitățile sale principale
Ce fel de probleme întâmpină
În lipsa acestor informații, nu vei putea avea un conținut personalizat și îți vei pierde publicul țintă din vizor. Cred că putem fi de acord că nu ești interesat să trimiți mesaje la întâmplare unor oameni care nu vor fi interesați de ofertele tale, indiferent de calitatea produselor sau serviciilor tale.
Dacă îți dorești să identifici cu ușurință profilul de buyer persona pentru ceea ce ai de oferit, iată 3 tehnici de sondare a pieței care îți vor schimba percepția inițială despre clienții tăi:
1) Structurează câteva interviuri telefonice de scurtă durată sau chiar și interviuri în persoană în care să-ți întrebi clienții actuali care sunt aspectele pe care le apreciază referitor la produsele/serviciile tale
2) Observă în detaliu procesul de achiziționare: cum ajung la tine, în ce interval de timp se decid să facă achiziția, cu ce frecvență are loc procesul de cumpărare și cât durează.
3) Cere informații de la echipa ta de vânzări: amintește-ți că membrii acesteia interacționează cu clienții tăi tot timpul și îți pot procura cea mai relevantă descriere a cumpărătorilor tăi existenți.
Care sunt cele mai comune motive pentru care ai o rată de conversie mică?
În funcție de ceea ce intenționezi să vinzi, vei avea nevoie să prioritizezi următoarele surse de trafic: SEO, Google Ads și Social Media, urmate evident de campaniile tale de e-mail marketing. (Click aici pentru a citi ultimele noutăți despre Email Marketing 2021)
SEO – în marea majoritate a cazurilor tot ce ține de SEO este tratat cu indiferență fără să se ia în considerare faptul că acesta este motivul principal pentru care rezultatele apar cu dificultate sau deloc. Mult prea multe business-uri din ziua de azi își organizează strategiile de SEO bazându-se pe tips & tricks cu speranța că vor ajunge rapid în fața rezultatelor oferite de Google.
Google Ads – multe campanii coordonate greșit, utilizare ineficientă a extensiilor, targetare prea largă, investiții neserioase în ceea ce privește imaginea brandului, comunicare slabă ș.a.m.d.
Facebook – oferte peste oferte, postări concepute fără prea mult interes, lipsa de interacțiune, comunicare, educare, toate acestea ducând abia ulterior spre vânzare.
e-mail Marketing – targetare necorespunzătoare, opunerea de rezistență în a colecta noi adrese de email, newslettere cărora nu li s-a acordat suficientă atenție la momentul în care au fost create, butoane de call-to-action plasate haotic etc.
Cum să îți păstrezi consistența legat de promovarea bunurilor/serviciilor?
Unul dintre lucrurile care stau la baza unui program de promovare a bunurilor/serviciilor oferite este faptul că deși ai libertatea să alegi frecvența cu care dorești să publici conținut, consistența este de fapt cheia succesului pentru ca strategia ta de content marketing să dea roade.
De exemplu, dacă obișnuiești audiența cu faptul că vei posta conținut nou în fiecare joi, cititorii tăi vor știi exact când să revină pe site-ul tău pentru a afla noutățile cu care îi vei aproviziona.
Poți să publici în fiecare zi, de 3 ori pe săptămână sau doar la începutul fiecărei săptămâni, ideea este să reușești să îți păstrezi consistența. Probabil că nu vei publica întotdeauna la aceeași oră dar totul ține de o bună organizare a timpului pentru a avea succes în orice strategie de marketing pe care vrei să o implementezi.
Ce alte moduri de a interacționa și a te conecta cu audiența mai există în prezent?
Primul pas către a interacționa și a te conecta cu audiența este stabilirea rolului pe care îl are conținutul, dar cum știi ce anume ar trebui să iei în vedere? Ei bine, iată câteva exemple de roluri pe care conținutul tău le-ar putea avea:
- A informa (referitor la concept)
- A educa
- A inspira
- A întreține atenția
- A convinge
- A stârni o controversă
- A exprima o opinie
- A împărtăși cunoștințe din industrie și resurse
Următorul pas presupune identificarea metodelor existente de prezentare a conținutului și alcătuirea unui mix care să se potrivească cu strategia ta de content marketing. Iată care sunt cele mai comune metode de prezentare:
- Articole sau postări
- Infografic
- Video
- Animații
- Tutoriale
- Podcast-uri
- Prezentări etc.
Nu uita de faptul că pentru orice fel de conținut, indiferent de metoda de prezentare aleasă, este necesar să ai un program bine stabilit de comunicare/ educare a publicului țintă.